Smör och framförallt alla bredbara alternativ är ju något som vi alla har märkt att det blivit dyrare. Då smör är så otroligt gott på knäckebröd så får du nedan några tips på hur du med riktigt smör ändå kan hålla nere kostnaderna.
Smör håller länge så passa på att köpa smör när butikerna har kampanj. Efter det tryckta bäst före datumet så kan ett oöppnat paket vanligt smör hålla minst en månad i kylen och upp till 6-9 månader i frysen.
Att bre en smörgås med kylskåpskallt smör är inte lätt men det finns tips på hur du enkelt gör ditt smör bredbart. Om du förvarar smöret i en förseglad behållare kan du ha ditt smör framme i rumstemperatur i två veckor. Tar man ut lite åt gången och ställer i en burk så har man alltid bredbart smör tillhands. Ett annat sätt om man ändå vill förvara smöret i kylen eller glömt att ställa fram det så att det blir mjukt så är det att hyvla det med en osthyvel. Vips så har du små tunna skivor smör som är enkelt att bre på din knäckebrödssmörgås.
Bortsett från den vanliga sorten så finns det också extrasaltat smör och smaksatt smör. Salt tillsatt i smöret är som ett konserveringsmedel som ger det en längre hållbarhet. Om det är kylt kan saltat smör förvaras upp till fem månader och fryst saltat smör upp till ett år.
Smaksatt smör, även kallat sammansatt smör, är t ex smör blandat med örter, kryddor och andra smakämnen. Sammansatt smör ca en vecka i kylskåp och sex månader om man fryser det.
Receptet kommer från Lillemor Hvitfeldts Kloka kokboken (Natur och Kultur/LTs förlag).
Ingredienser:
250 gram smör
1,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
(2 msk vatten)
Gör så här:
Väljer du en vanlig rapsolja får smörsmaken huvudrollen, med kallpressad rapsolja får det bredbara en lite blommigare smak och använder du olivolja så har du ett smakrikt olivsmör.
Ingredienser:
200 g smör
1 msk flingsalt
Gör så här:
Produkten har blivit tillagd i varukorgen