Smör - Knäckebrödets bästa vän!

Recept på hur du kan piffa till ditt smör

Smör och framförallt alla bredbara alternativ är ju något som vi alla har märkt att det blivit dyrare.  Då smör är så otroligt gott på knäckebröd så får du nedan några tips på hur du med riktigt smör ändå kan hålla nere kostnaderna. 

Smör håller länge så passa på att köpa smör när butikerna har kampanj. Efter det tryckta bäst före datumet så kan ett oöppnat paket vanligt smör hålla minst en månad i kylen och upp till 6-9 månader i frysen.

Smör_Butter

 

Att bre en smörgås med kylskåpskallt smör är inte lätt men det finns tips på hur du enkelt gör ditt smör bredbart. Om du förvarar smöret i en förseglad behållare kan du ha ditt smör framme i rumstemperatur i två veckor. Tar man ut lite åt gången och ställer i en burk så har man alltid bredbart smör tillhands. Ett annat sätt om man ändå vill förvara smöret i kylen eller glömt att ställa fram det så att det blir mjukt så är det att hyvla det med en osthyvel. Vips så har du små tunna skivor smör som är enkelt att bre på din knäckebrödssmörgås.

Bortsett från den vanliga sorten så finns det också extrasaltat smör och smaksatt smör. Salt tillsatt i smöret är som ett konserveringsmedel som ger det en längre hållbarhet. Om det är kylt kan saltat smör förvaras upp till fem månader och fryst saltat smör upp till ett år.

Smaksatt smör, även kallat sammansatt smör, är t ex smör blandat med örter, kryddor och andra smakämnen. Sammansatt smör ca en vecka i kylskåp och sex månader om man fryser det.

Lillemors mjuksmör (typ Bregott)

Receptet kommer från Lillemor Hvitfeldts Kloka kokboken (Natur och Kultur/LTs förlag).

Ingredienser:

250 gram smör

1,5 dl rapsolja

0,5 tsk salt

(2 msk vatten)

Gör så här:

  • Skiva smöret och låt det ligga i rumsvärme tills det mjuknat.
  • Vispa i matoljan i smöret med elvisp, lite i taget. Om du vill ha vatten i tillsätts det också under vispning.
  • Smaka av med salt.

Väljer du en vanlig rapsolja får smörsmaken huvudrollen, med kallpressad rapsolja får det bredbara en lite blommigare smak och använder du olivolja så har du ett smakrikt olivsmör.

 

Vispat brynt smör

Ingredienser:

200 g smör

1 msk flingsalt

Gör så här:

  • Bryn smöret under vispning tills det är gyllenbrunt, inte mörkbrunt, och doftar karamell.
  • Låt smöret svalna och ställ det sedan i kylen tills det nästan satt sig, men fortfarande är mjukt.
  • Vispa smöret med en elvisp eller för hand tills smöret blir fluffigt igen.
  • Avsluta med att blanda i flingsalt och ev annan smaksättning.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen