Knäckebrödets historia och Sveriges historia går hand i hand

Knäckebröd som det bakades förr

Knäckebröd är ett typiskt svenskt bröd som har en lång och intressant historia och med det en viktig del av den svenska matkulturen. Det traditionella knäckebrödet som vi känner det idag är ett hårt bröd som bakas av endast fyra ingredienser rågmjöl, jäst eller surdeg, salt och vatten. Det har en platt och tunn form med ett hålmönster eller gropar på ytan. Knäckebröd är ett hållbart bröd som kan förvaras länge utan att bli dåligt eller som Olaus Magnus (1490-1557) skrev när han tecknade ned den nordiska historien ”Bakat vid ett barns födelse, kan det hålla sig ganska väl utan att mögla till barnets förlovningsdag”. Knäckebröd är också ett nyttigt bröd som bakat på fullkornsmjöl gör det rikt på fibrer och långsamma kolhydrater.

Knäckebrödets ursprung kan spåras tillbaka till tidigt 1500-tal, då man bakade torra bröd för vardagsbruk och det skulle vara ett bröd som kunde lagras länge. Dessa bröd som var ursprunget till dagens knäckebröd och var lite större och tjockare men bakat på osiktat rågmjöl och då ofta blandat med kornmjöl. Ibland var detta kompakta, ojästa bröd, uppluckrade med hjälp av surdeg. Råg var ett spannmål som kunde odlas i det kalla och magra klimatet i Sverige, särskilt i Mellansverige. Knäckebrödet blev snart ett populärt bröd i hela landet, eftersom det var praktiskt att ha under de långa och hårda vintrarna. För att få ett hållbart förrådsbröd så torkade man knäckebrödet genom att hänga upp dem på torkstänger och kakorna var därför försedda med hål i mitten. Genom att låta dem hänga och torka över härden så skyddade det brödet från fukt och skadedjur. Knäckebrödet kom då att kallades för förrådsbröd eller spisbröd (spis = föda).

Knäckebrödet är idag en omistlig del av svensk matkultur. Svenskarna äter mest knäckebröd i hela världen och idag äter man cirka fyra kilo per person och år.

Vid samma tidpunkt som de första knäckebröden bakades så valdes Gustav Vasa till Sveriges kung den 6 juni 1523 vid riksmötet i Strängnäs. Där och då för 500 år sedan blev Sverige självständigt efter att ha varit en del av Kalmarunionen 1397-1523 och självständigt har Sverige varit det sen dess.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen