Havre - Ett nyttigt och mångsidigt sädesslag

Havre är ett av våra fyra sädesslag och en fantastisk råvara. Inte nog med att havre hjälper till att hålla magen i balans, den har dessutom visat sig kunna sänka kolesterolhalten i blodet och ge en jämnare blodsockerkurva.

Havrens historia

Havre, Avena sativa, ursprunget till vår odlade havre är med stor sannolikhet storhavre, Avena sterilis. De tidigaste arkeologiska fynden av domesticerad havre, som kännetecknas av att småaxen sitter kvar på vippan vid full mognad, är från sydöstra Europa och dateras till att vara drygt 6000 år gamla. 

 Den första odlingen kan spåras till medelhavsområdet för cirka 2 000 år sedan. I Sverige har man gjort fynd som kan dateras till slutet av bronsåldern och som gör att man då kan anta att havre avsiktligen odlades som gröda. 

Havre är en gröda som i jämförelse med vete, korn och råg i regel är känslig för torka och höga temperaturer. Havre är därför bättre anpassad att växa i svalare och fuktigare områden såsom till exempel norra Europa. I mitten av 1800-talet var havre det dominerande sädesslaget i Sverige och har därmed blivit ett viktigt inslag i den svenska matkulturen. Över tid har sedan havren kommit att konkurreras ut av andra sädesslag när växtförädlingen gjorde så att andra grödor blev tåligare. Idag utgör havre 13 procent av den totala spannmålsskörden i Sverige

Havre är rent biologiskt glutenfritt men kontamineras av andra sädesslag både ute på åkern och i kvarnen vilket gör att den i praktiken inte är glutenfri. För den som har celiaki (glutenintolerans) finns rena varianter av havre att använda i stället.

Havre - En viktig ingrediens för vår hälsa

Det som för tusentals år sedan ansågs som ogräs har idag gått till att anses som ett så kallat superfood. Havre är ett mycket nyttigt sädesslag. Det är en bra källa till fiber, protein, vitaminer och mineraler. Havre innehåller också betaglukan, en typ av fiber som har flera hälsofördelar.

Havre innehåller betaglukaner som verkligen bidrar till att förbättra höga blodfetter (kolesterol) och även jämnar ut blodsockerkurvan. Betaglukanerna har också visat sig vara särskilt bra för att hålla tarmslemhinnan tät och motståndskraftig.

Havre innehåller också vad vi kallar resistent stärkelse som är en form av stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen utan kommer ner i tjocktarmen i intakt form och där ger bra mat till de goda bakterierna i tarmen.

Havre är en bra källa till fiber, vilket är viktigt för matsmältningen. Fiber hjälper till att hålla magen igång och kan bidra till att förebygga förstoppning.

Många med IBS (irriterad tarm) tål havre bättre än andra sädesslag då de innehåller mindre av vissa svårnedbrytbara kolhydrater.

Havre är en bra källa till protein, vilket är viktigt för vår muskeltillväxt.

Har en mjuk smak som uppskattas av många

Havre innehåller också flera vitaminer och mineraler, bland annat järn, kalium och magnesium.

Med sina 7 procent fett är havre det fetaste sädesslaget. Fettet är av bra kvalitet, alltså omättat.

Havre är ett nyttigt och mångsidigt sädesslag som kan vara en viktig del av en hälsosam kost.

Vill du köpa knäckebröd som bakats med havre?

Använd sökrutan , högst upp på sidan, och skriver in ordet Havre. Då visas samtliga knäckebröd som bakats med havre som ingrediens.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen