Svamp med knäckebröd är en klassiker. Då knäckebrödet passar utmärkt att lägga in i ugnen, 225 grader i 5-10 minuter, så är det enkelt att få till en svampsmörgås där osten har smält och är så där aptitligt gyllenbrun. Passar utmärkt såväl som till frukost, lunch eller som mellanmål.
Just nu i svamptider så är det ju otroligt lyxigt att plocka egen svamp när man gör sin svampsmörgås. Plockar du egen svamp i skogen så ska du ju endast använda dig av sådan svamp som du känner till och är säker på. Självklart går det att använda sig av sådan svamp som du kan köpa i din matbutik, färsk eller fryst.
Oftast brukar det enkla vara det som smakar bäst. Nedan följer några olika knäckebrödsrecept med svamp som tillbehör:
Ingredienser till två smörgåsar:
Gör så här:
Skiva svampen tunt.
Smält smöret i en stekpanna på medelvärme.
Pressa ner vitlöken i smöret.
Tillsätt svampen, timjan, salt och peppar.
Stek svampen i 5-7 minuter, tills den är gyllenbrun och mjuk.
Lägg svampen på knäckebrödet.
Riv över ost, om du vill.
Om du vill göra smörgåsen varm kan du lägga den i ugnen på 225 grader i 5-10 minuter, tills osten är smält och är härligt gyllenbrun. Vill du lyxa till det lite mer så kan du toppa den med gräslök eller persilja när du tagit ut dem från ugnen.
Testa att blanda ned lite färsk timjan bland dina nystekta kantareller. Bred lite dijonsenap ovanpå smöret på ditt knäckebröd. Lägg på kantarellerna och riven parmesan. Toppa med rårörda lingon.
Ingredienser till en smörgås:
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda socker och lingon i en skål. Rör tills sockret har löst upp sig. Ställ åt sidan.
Stek svampen hastigt på hög värme i olivolja. När svamparna börjar få en fin stekyta så sänker du värmen.
Repa och finhacka timjan. Tillsätt timjan till svampen, tillsammans med smör, salt, peppar. Ta av stekpannan från plattan.
Bred smör och dijonsenap på knäckebrödet. Lägg på svampen och toppa med den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Toppa med de rårörda lingonen samt strössla över lite finhackad persilja.
Servera omgående.
Ingredienser till en smörgås
Gör så här:
Skiva svampen tunt.
Smält smöret på medelvärme i en stekpanna. Stek svampen i cirka fem minuter tills svamparna är gyllenbruna.
Pressa ned vitlöken.
Tillsätt timjan, salt och peppar.
Mosa avokadon och bred den på en rejäl bit knäckebröd.
Lägg sedan på den smörstekta svampen.
Servera med en sallad så har du en härlig matig lunch!
Produkten har blivit tillagd i varukorgen