Knäckebröd är ett jäst hårdbröd, motsatsen till mjukt bröd, och som ursprungligen härstammar från Sverige. Knäckebröd eller spisbröd som det kallades från början, då man bakade det direkt på spisen, har funnits i svenskarnas kosthållning sedan medeltiden. Spisbrödet ses som föregångaren till dagens knäckebröd såsom vi känner det och är tjockare och grövre. Det mesta knäckebrödet bakades och bakas än idag på endast fyra ingredienser – råg (oftast fullkorn), jäst eller surdeg, salt, vatten. Idag har knäckebrödssortimenten hos de olika bagerierna utvecklats så att även andra sädesslag kan ingå. Idag finner du även knäckebröd som innehåller vete, korn, havre eller majs. Nu finns det också mängder av smaksatta varianter då smaken hos knäckebrödsälskare utvecklas hela tiden. Hos Knackebrodonline finner du alla typer av knäckebröd, de traditionella sorterna såväl som knäckebröd smaksatta med frön, örter eller kryddor.
Knäckebrödet har fått sitt namn av att det i äldre tider behandlades med krusknäck eller brödknäck vilket var ett verktyg med taggar som skapade linjer vid tillverkning för att lättare kunna bryta knäckebrödet i delar. Själva ordet knäckebröd är en sammansättning av orden knäck(a) och bröd.
Så här skrev etnologen Åke Campbell 1950 i sin bok ”Det svenska brödet”:
”För svensk brödkultur inom stora delar av det gamla Sverige äro hård- eller segtorkade, jästa rågbröd eller rågblandbröd särskilt karakteristiska. Dessa bröd som ovan (s. 177) omtalats under namnet spis- eller knäckebröd, äro runda och försedda med hål för snöre eller brödstång. De klappas och kavlas ut med hänsyn till att de skola hängas upp till torkning utan att brista sönder eller vika sig för mycket. Detta betyder att de kan göras omkring 30-40 cm i diameter och omkring ½ – 2 cm tjocka. Bröden knäckas med krusknäck samt naggas eller pickas vanligen endast på ena sidan.”
På grund av den låga vätskehalten i ett gräddat knäckebröd så har det en mycket god hållbarhet. Det var en egenskap som viktig förr då knäckebröd var att beteckna som ett förrådsbröd, ett bröd som kunde förvaras länge vilket var en viktig egenskap i det gamla bondesamhället. Än idag är detta en mycket uppskattad egenskap. Förvarar man bara ett knäckebröd torrt så håller det i princip hur länge som helst. Att ha knäckebröd hemma är att alltid ha tillgång till ett gott och väldigt nyttigt bröd. Ett bra förvarat knäckebröd ger inget matsvinn. Brödet smakar lika gott hela tiden och smulorna kan med fördel användas som ströbröd eller så bryter man småbitar och smular över filen eller yoghurten.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen