Bäst före datum och vad betyder det?

Bäst före-datumet kan vara förvirrande. Många blandar ihop Bäst före-datum med Sista förbrukningsdag. Bäst före-dag är en märkning som producenten sätter och är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalitet som den dag då den tillverkades. Att bäst före-datumet passerats betyder inte att produkten blir otjänlig därefter. Faktum är att mat kan hålla i veckor, månader och till och med år efter att bäst före-datumet passerats. Talar man specifikt om knäckebröd så finns det egentligen ingenting i en sådan produkt som kan bli otjänligt även om man sparar den väldigt länge.

På grund av den låga vätskehalten i ett bakat knäckebröd så blir resultatet ett bröd med mycket god hållbarhet. I boken Historia om de nordiska folken, som gavs ut 1555, skrev Olaus Magnus:

Att bröd bakat vid ett barns födelse kunde hålla sig till barnets förlovningsdag. 

Just knäckebrödets egenskaper som ett hållbart bröd var viktigt i det gamla bondesamhället precis som det är lika viktigt idag med den debatt om matsvinn som finns. Då ett knäckebröd i princip aldrig behöver kastas så ger det ett marginellt matsvinn.

Dagens regelverk säger att det är fullt tillåtet att sälja en produkt även efter att Bäst före-datumet passerats. Däremot så är det ej tillåtet att sälja produkter som är märkta med Sista förbrukningsdag då de kan utgöra en hälsorisk. Till den kategorin produkter tillhör inte knäckebröd.

Så här hanterar vi Bäst före-datum på de knäckebröd vi säljer.

De produkter som vi tar in i vår webbutik ska ha ett Bäst före-datum som ligger minst 6 månader framåt i tiden f r o m att knäckebrödet ankommer till vårt lager. En månad innan produkten passerar sitt Bäst före datum så får produkten en markering om Kort datum och priset sänks med 15-25%. När Bäst före-datumet passerats så märks produkten med Utgånget datum – Klipp och produkten sänks med ytterligare 15-25 %.

Produkter med KORT DATUM alternativt UTGÅNGET DATUM markeras så här:

kORT DATUM PÅ KNÄCKEBRÖD

UTGÅNGET DATUM PÅ KNÄCKEBRÖD

Här hittar du de produkter som nu säljs till reducerat pris p g a KORT DATUM alternativt UTGÅNGET DATUM. Klicka här! 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen