Skedvi Bröd

I den lilla byn i hjärtat av Dalarna ligger Stora Skedvi. Där har det under många decennier bakats rikets kanske mest legendariska knäckebröd. Tidigare bakades det ett knäckebröd här som marknadsfördes under namnet Vika Bröd men sedan 2014 är det Skedvi Bröd som bakas i de vedeldade ugnarna. Skedvi Bröd är helt enkelt fortsättningen på en gammal god knäckebrödstradition. Hemligheten med Skedvi bröd är att efter knäckebrödet bakats ut och fått jäsa så handgräddas de runda brödkakorna i de vedeldade ugnarna. Här talar vi om knäckebrödsbagare som tillsammans har flera hundra års erfarenhet av hantverket. Ugnarna eldas heta med knastertorr barrved vilket ger knäckebrödet dess fantastiska egenskaper. Att ett knäckebröd är lite mer brungräddat betyder inte att det är bränt och skadat utan det är ett knäckebröd med ännu lite mer karaktär. Så i den gamla fabriken i Stora Skedvi läggs nu ytterligare år till en redan mycket lång tradition av att baka knäckebröd med hantverksmässiga metoder.

​​Logotype Protected Geographical Indication_PGI

F r o m november 2023 har Skedvi Bröd rätt att använda sig av EU:s kvalitetsmärkning skyddad geografisk beteckning (SGB). Det knäckebröd som får märkningen har två olika gräddningar; Skedvi Bröd Original och Skedvi Bröd Extragräddat. EU-märkningen skyddad geografisk beteckning (SGB) framhäver relationen mellan en specifik geografisk region och ett produktnamn. Produkten kan ha en viss kvalitet, ett visst anseende eller andra egenskaper som i allt väsentligt kan hänföras till dess geografiska ursprung.

Skedvi Bröd produceras inom det geografiska området Stora Skedvi socken i södra delen av Dalarna. Brödet är ett traditionellt runt hålat knäckebröd bakat på rågmjöl som gräddas på gjutjärnshäll i vedeldade stenugnar. 

Egenskaper

Varumärke

 

Skedvi Bröds recept för att baka det perfekta knäckebrödet

De flesta knäckebröd innehåller bara fyra ingredienser; rågmjöl, vatten, jäst och salt samt en stor portion kärlek. Rågmjölets beskaffenhet för att det ska bli ett gott knäckebröd med den rätta knaprigheten är att det är ett mjöl med lågt falltal. En annan mycket viktig faktor är temperaturen i de vedeldade ugnarna, Skedvi Bröds ugnar eldas upp till nästan 400 grader. Den första dagen i veckan ägnas åt eldning då det i princip tar en dag för att komma upp i rätt temperatur.

 

Skedvi Bröd Vedeldad ugn

 

Jäsning

Efter att degen kavlats ut och naggats så stansar man ut de runda kakorna. Efter det så läggs de runda degkakorna på en jäsplanka, fem knäckebrödskakor på varje planka. Sedan läggar man på ett papper ovanpå kakorna och sedan ytterligare en planka med fem runda knäckebröd. Metoden kallas dubbeljäsning och används för att trycka ihop de utkavlade brödkakorna en aning vilket gör att de blir ännu knaprigare.

Gräddning

Varje knäckebrödskaka gräddas i två minuter. Under denna tid så ska brödet flyttas till tre olika ställen (till höger, till vänster och sist i mitten). Detta flyttande av knäckebröd som gräddas sker samtidigt som ugnen hela tiden behöver matas med mer ved. Skedvi Bröd använder endast ved av obarkade barrträd i sina ugnar. Att barken sitter kvar är viktigt då det ger den rökutveckling som är så avgörande för smaken.

 

Skedvi Bröd Knäckebrödsbagare

 

Torkning

När knäckebrödskakorna är färdiggräddade så åker de in i torkrummet där de får ligga och torka i minst två dygn. Själva momentet med att torka knäckebrödet är otroligt viktigt så att den sista vätskan i brödet försvinner. Ett knäckebröd ska var torrt i sin konsistens och det är också det som gör att ett knäckebröd håller i princip hur länge som helst.

Paketering

Efter att knäckebrödet blivit helt torrt så ska det paketeras. Varje knäckebrödskaka synas ordentligt på varje sida. Det är i detta moment som det tränade hantverksögat avgör om knäckebrödet är normalgräddat eller extragräddat. Om det ska bli det ena eller andra är inget man kan planera för utan det hänger helt på temperaturen i ugnen, luftfuktigheten, väder och knäckebrödsbagarens dagsform. Det är också här man upptäcker om kakorna blivit skadade t ex lite för bränd eller lite för ojämn i formen. Då sorteras de bort och läggs i kartonger. Dessa kartonger med bitbröd är mycket populära och du hittar dem självklart hos oss under kategorin 2:a Sortering.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen