Wasa

Bageriet Wasa grundades 1919 i Sverige. Det här var året då Karl Edvard Lundström sadlade om från finbagare till spisbrödsfabrikör. Från början hette Wasa AB Skellefteå Spisbrödsfabrik, i början på 30-talet flyttade företaget knäckebrödsbageriet till Filipstad där man än idag har sin fabrik. Få, eller rättare sagt ingen, trodde väl att detta en dag skulle utvecklas till att bli världens största tillverkare av knäckebröd. Sedan 1999 ingår Wasa i den italienska BARILLA-koncernen. Idag bakar Wasa över 60 000 ton knäckebröd och det bakas i Wasas två knäckebrödsbagerier, den ena belägen i Filipstad i Sverige och den andra i Celle i Tyskland. Namnet Wasa är taget från den svenska kungen Gustav Vasa vars bild prydde de tidiga brödpaketen. Då knäckebröd traditionellt bakas med råg så myntade Wasabröd tidigt en försäljningsslogan, "Wasabröd ger råg i ryggen", som sedan hängde med länge i Wasas marknadsföring. Ett tydligt fokus hos Wasa och deras olika knäckebröd är det aptitliga, knäckebröden ska tilltala både syn och smak.

De båda bagerierna har lite olika sortiment och på Knäckebröd Online har vi valt att fokusera på det som produceras i Sverige.

 

Egenskaper

Varumärke

Många av Sveriges mest kända knäckebrödsvarumärken bakas hos Wasa

Efter starten 1919 så flyttades verksamheten till Filipstad 1931. Än idag så bakas en stor del av den svenska knäckebrödsmarknadens mest välkända varumärken i Filipstad. 1933 lanserades det första knäckebrödet som kom att bakas på löpande band, Wasa Husman. Fortfarande så är Wasa Husman en riktig bästsäljare. En annan av Wasa klassiker, Wasa Frukost, bakades för första gången 1965.

 

Wasas knäckebröd blir bara grönare och grönare

För Wasa ligger några saker varmt om hjärtat – naturen, att ständig utvecklas samt en aktiv livsstil för både dagens och morgondagens generationer. Därför har man jobbat för att minska koldioxidavtrycket i sin verksamhet och klimatkompenserar till 100%. Detta gör man genom att mäta och minska koldioxidavtrycket hela vägen från fälten till butikshyllan. Sedan kompenserar man för resterande utsläpp genom projekt som stödjer förnybar energi och som skyddar regnskogen. Allt i enlighet med internationella standarder. Varumärket Wasa är nu 100% klimatkompenserat – det har man blivit genom att reducera och kompensera utsläppen av koldioxid, en växthusgas som är direkt kopplad till världens klimatförändringar.

 

 

Wasa 100% Klimatkompenserat

 

 

Sedan många år tillbaka så använder också bageriet i Filipstad endast ”grön el”. En uttalad strävan är att i möjligaste mån köpa in och baka knäckebröd på närodlade spannmål. Genom Wasa uttalade miljöarbete så har man uppnått följande resultat: 

•    93% minskning av koldioxidutsläppen 2014 jämfört med 2003.

•    33% lägre energiförbrukning/ton färdig produkt 2014 jämfört med 2003.

•    15% lägre vattenförbrukning vid produktion 2014 jämfört med 2007.

Wasa har dessutom utvecklat en egen unik mjölstandard. Denna standard gäller både det färdiga mjölet och odlingen av det sädesslag ur vilket mjölet mals. Kvaliteten på Wasa knäckebrödsprodukter säkerställs genom noggranna kvalitetskontroller av råvarorna och det färdiga knäckebrödet samt att Wasa ställer höga krav på sina leverantörer. Wasa bedömer och övervakar risker i enlighet med HACCP (se Livsmedelsverkets hemsida) samt är certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 och BRC.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen