Mjälloms Tunnbröd

Tunnbrödets historia går att spåra till Höga Kusten och i den lilla ångermanländska byn Mjällom grundades 1923 Sveriges äldsta tunnbrödbageri, Mjälloms Tunnbröd. Vatten, mjöl och heta ugnar mer än så behövs det inte för att baka den svenska brödklassikern tunnbröd. Än idag sker tunnbrödsbakningen helt enligt farmor Ruts recept, kunskap och tradition. Såsom degen sattes förr så sätts den än idag.

Så i snart 100 år har Mjällom Tunnbröd utvecklat mathantverket tunnbröd och levererat stunder av njutning till ett stort antal tunnbrödsälskare. Än idag drivs bageriet som ett litet familjeföretag och originalrecept finns bevarat samtidigt som bageriet, med nyfikenhet och kunskap, utvecklat den svenska tunnbrödstraditionen. 

 

Egenskaper

Varumärke

Mjälloms Tunnbröd - Sveriges äldsta tunnbrödsbageri

Än idag bakas tunnbrödet fortfarande i samma ugn som installerades 1946 och utkavling sker i samma valsverk som då. Under bakningens gång så använder Mjälloms Tunnbröd sina egna mått och sinnen för att få fram det perfekta tunnbrödet, allt utifrån farmor Ruts grundsyn på hur ett tunnbröd ska se ut och smaka. Varje dag är en ny utmaning där vädret är med och påverkar bakningen. Fuktigheten, värmen och vinden gör att både deg och gräddning påverkas och här är det viktigt att ha en fingertoppskänsla för hur tunnbrödet ska smaka, kännas och se ut. Bagarna tittar ständigt till degen, känner, noterar och justerar vattenmängd och degens tjocklek. Allt för att få fram vad som många menar är det perfekta tunnbrödet. Doften leder vägen för de erfarna bagarna - såväl som känslan. Så även den gyllene färgen på brödkakan förstås samt de lagom stora gräddade bubblorna som bildas i den gamla bakugnen från 1946.

Resultatet blir ett riktigt gott gyllengräddat tunnbröd med krispiga bubblor.  Man kan undra om  farmor Rut från bagarstugan i lilla norrländska Mjällom kunde föreställa sig att hennes bröd skulle bli en svensk klassiker och senare även prisbelönt av Gastronomiska Akademien. 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen