Fröknäcke

Det speciella med fröknäcke är att det är rikligt med fröer när de bakas vilket också själva namnet antyder. Fröknäcke kan bakas med varierande ingredienser som oftast innehåller mycket med fibrer. Fröer ingår som sagt rikligt och det kan vara en mängd olika sorters fröer t ex solroskärnor, sesamfrön, linfrön, chiafrön,  pumpakärnor med flera. Som smaksättare så kan man använda sig av olika typer av salt och kryddor. Något som är utmärkande för fröknäckebröd är att de är mycket fettrika tack vare alla fröer samtidigt som halten kolhydrater är lägreFrön tillhör de ätbara fetterna vid sidan av nötter och mandel. Frön innehåller bra fettsyror, vitaminer och mineraler som påverkar våra kroppars funktion och välbefinnande på en mängd olika sätt bland annat t ex så främjar det upptaget av magnesium i kroppen.

Egenskaper

Varumärke

Här är några av de viktigaste fröerna som du kan återfinna i våra olika fröknäckebröd

Seed in seed crackers

Linfrö

Ett av Sveriges mest populära fröer som framför allt används för sitt höga fiberinnehåll. Linfröet är också ett näringsrikt frö med ett högt innehåll av B-vitaminer, mineraler och protein. De innehåller även rikligt med omega-3 i form av alfa-linolensyra (ALA). ALA omvandlas av kroppen i viss grad till de nyttiga fettsyrorna EPA och DHA, som vanligtvis hittas i fiskfett. Linfrön hjälper även till att hålla magen i trim på grund av ett högt innehåll av vattenlösliga fibrer.

Psylliumfrön

Skalen från psylliumfrön är särskilt användbara eftersom de innehåller hela 85 % kostfiber. Hela psylliumfrön går, precis som hela linfrön, oförändrade genom kroppen vilket bidrar till att hålla magen frisk och stark. Psylliumfrön är fritt från kolhydrater och fett, inga näringsämnen tas upp men de gelbildande vattenlösliga fibrerna är bra för tarmarnas funktion. De bidrar till en långsammare blodsockerhöjning och stabilare insulinnivåer. De sägs också minska risken för tarmcancer och ha en kolesterolsänkande effekt.

Pumpakärnor

Pumpakärnor, dessa knapriga frön med en mild nötsmak, är rika på nyttiga antioxidanter och mineraler, bland annat E-vitamin, zink och magnesium. Just zink sägs ha en positiv påverkan på prostatans hälsa. Proteinhalten på 24 procent hör till den högsta bland frön och har en bra balans med kolhydrater, protein och omättat fett.

Solrosfrön

​Solrosfrön är mycket näringsrika med ett högt innehåll av B-vitaminer, E-vitamin och mineraler som järn, kalcium, magnesium och zink. De innehåller även kolesterolsänkande växtsteroler. På grund av frönas höga fetthalt så gör det att solrosfrön är kaloririka men då man inte äter några större mängder av dessa frön så ska man istället se till det näringsrika innehållet. Ett vitamin som finns väldigt höga halter i solrosfrön är vitamin E. Det är en naturlig antioxidant som skyddar fettsyror i kroppen från att brytas ned. I solrosfrön finns även mineralen magnesium som många kan ha brist på. Brist på magnesium kan orsaka beteendestörningar, depressioner, hjärtproblem och muskelkramp. Solrosfrön innehåller också koppar, en annan mineral som är nödvändig för att kroppen ska fungera normalt. Det höga innehållet av fett och protein som solrosfrön innehåller har gjort solrosfrön till ett populärt frö inom LCHF-kosten. LCHF är en kosthållning som går ut på att äta en mindre del kolhydrater och en större andel fett. Solrosfrön är långt ifrån det mest kolhydratsnåla som man kan äta, eftersom det innehåller så mycket som 14 % kolhydrater, men jämfört med annat så är det ett klart nyttigare alternativ.

Sesamfrön

Dessa frön är en av världens mest använda frösorter som bland annat är rikt på omega-6, kalcium, magnesium, järn, och B-vitaminer samt även ämnet sesamin vilket är en typ av lignaner som har kopplats ihop med en rad olika hälsoeffekter. Det är en mycket kraftfull antioxidant, verkar antiinflammatoriskt, sänker kolesterolvärdet och har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det verkar också kunna öka leverns fettförbränning och på så sätt ge viktminskningen en extra skjuts. Kroppen har lättast att ta upp näringen från krossade sesamfrön. Tänk dock på att de, precis som solrosfrön, innehåller mycket omega-6. Eftersom sesamfrön innehåller mindre än 5 % kolhydrater kan de också ätas som en del av en kolhydratsreducerad kost utan svårigheter.

Chiafrön

Chiafrön från Sydamerika gjort succé bland hälsokostentusiaster i Sverige under de senaste åren. Det populära chiafröet innehåller hela 20 procent omega-3, vilket gör det till ett av våra mest omega-3-rika livsmedel. De innehåller dock endast alfa-linolensyra, vilket omvandlas till de nyttiga DHA- och EPA-fettsyrorna i ganska liten utsträckning. Även chiafrön innehåller mycket vattenlösliga fibrer och är alltså bra för tarmhälsan. Fröna kan också hjälpa till att reglera vätskebalansen i kroppen och verkar kunna ge ökad uthållighet vid långdistansträning. Chiafrön innehåller flera näringsämnen som våra kroppar behöver för att hålla sig friska. Bland dessa finns de fem livsnödvändiga mineralerna zink, järn, magnesium, kalcium och fosfor.

Det här är några av de viktigaste mineralerna som återfinns i frön:

Zink

Zink är en antioxidant som behövs bland annat för immunförsvaret och ämnesomsättningen. Mineralen hjälper till med hormonomsättningen i sköldkörteln och hypofysen. Det reglerar även hormonerna i könsorgan och prostata samt ökar frisättningen av testosteron och produktionen av spermier. Zink behövs för att kroppen ska kunna producera protein och samarbetar med hormonet insulin för omsättningen av kolhydrater. Det är nödvändigt för bukspottskörteln, huden, naglarna, håret, ögonen och hjärnan. Det behövs också för att kroppen ska kunna ta upp järn och utnyttja A-vitamin.

Järn

Järn behövs för att bilda hemoglobin. Hemoglobin är proteinet i de röda blodkropparna vars huvudsakliga uppgift är att transportera syre till kroppens vävnader från lungorna. Det har även som uppgift att transportera bort restprodukten koldioxid från blodet till lungorna. Järn behövs också för koncentrationsförmågan, håret, blodets PH-värde, cellernas avgiftning och produktionen av DNA.

Magnesium

Magnesium behövs för bildandet av DNA och RNA och aktiverar över 300 biokemiska reaktioner i kroppen. Till exempel energiproduktion, matsmältning och metabolismen av protein, fett och kolhydrater behöver magnesiumet för att fungera. Magnesium är viktigt för benstomme, skelett och tänder samtidigt som det styr upptaget och utnyttjandet av kalcium. Mineralen förbättrar motståndskraften, omvandlar blodsocker till energi och skyddar mot sjukdom. Det är ett naturligt lugnande medel som får nerver och muskler att slappna av efter hopdragning. Magnesium är alltså framförallt viktigt för att hjärtat ska kunna pumpa men även för musklernas, leverns och hormonsystemets funktioner.

Kalcium

Kalcium är det som stärker skelettet, tänderna och som krävs för benuppbyggnad. Det behövs också för nervernas funktion och cellernas muskler. Kalcium bibehåller blodtrycket och producerar hormoner som exempelvis Parathormon (PTH). Det anses minska risken för bröstcancer, cancer i tjocktarmen, Alzheimers och risken för diabetes typ 2. Kalcium är också bra för hud och hår, blodets koagulation och binder fett i kroppen.

Fosfor

Fosfor behövs kombinerat med både magnesium och kalcium. Fosfor binder magnesium och gör det otillgängligt för kroppen. Det är tillsammans med kalciumet viktigt för skelettets hälsa och kroppens pH-balans. Det är ett viktigt ämne för cellernas struktur och nukleinsyrorna som bildar den genetiska koden i alla celler. Det är nödvändigt för reparation och upprätthållande av alla kroppsvävnader och proteinsyntesen. Fosfor har en viktig roll i energiproduktion och energitransport samt möjliggör för näringsämnen att passera genom cellmembranen eller att transporteras ut i blodet. Fosfor aktiverar enzymer och B-vitaminer som B1, B2 och B3. Det behövs även för omsättningen av kolhydrater, protein och fett.

Vill du veta mer om näringsinnehållet i olika frön eller andra livsmedel så är Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas ett fantastiskt verktyg för just detta

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen