Arkiv

Knäckebrödets historia och Sveriges historia går hand i hand

Knäckebröd är ett typiskt svenskt bröd som har en lång och intressant historia och med det en viktig del av den svenska matkulturen. Det traditionella knäckebrödet som vi känner det idag är ett hårt bröd som bakas av endast fyra ingredienser rågmjöl, jäst eller surdeg, salt och vatten. Det har en platt och tunn form med ett hålmönster eller gropar på ytan. Knäckebröd är ett hållbart bröd som kan förvaras länge utan att bli dåligt eller som Olaus Magnus (1490-1557) skrev när han tecknade ned den nordiska historien ”Bakat vid ett barns födelse, k…

Gott till knäckebröd , grön ärthummus!

Koka ett ägg. Gärna med lite krämig gula. det tycker jag är godast. Bred på den gröna hummusen på knäckebrödet och lägg sedan på ägget, skivat eller i halvor. Toppa med valfria groddar eller finklippt gräslök. Ät och njut!Recept på grön ärthummusIngredienser400 g gröna frysta ärtor3 msk olivolja2 msk citronsaft1,5 msk tahini1 klyfta vitlök2 krm saltGör så härTina ärtorna.Mixa alla ingredienserna med stavmixer eller i matberedare till en slät kräm.Smaka av med lite mer salt och citron om du tycker det behövs.…

Smör - Knäckebrödets bästa vän!

Recept på hur du kan piffa till ditt smörSmör och framförallt alla bredbara alternativ är ju något som vi alla har märkt att det blivit dyrare. Då smör är så otroligt gott på knäckebröd så får du nedan några tips på hur du med riktigt smör ändå kan hålla nere kostnaderna. Smör håller länge så passa på att köpa smör när butikerna har kampanj. Efter det tryckta bäst före datumet så kan ett oöppnat paket vanligt smör hålla minst en månad i kylen och upp till 6-9 månader i frysen. Att bre en smörgås med kylskåpskallt smör är inte lätt men det finn…

Recept på vitlöksknäcke och ostsmör.

Vitlöksknäcke1. Bryt några bitar knäckebröd eller skär med en tandad brödkniv.2. Finhacka en vitlöksklyfta.3. Blanda vitlök, lite smör och hackad persilja i en skål.4. Bred det blandade smöret på knäckebrödsbitarna.5. Värm i ugn på 200 grader i ca 5 min.6. Garnera med lite hackad persilja.Klart och du har ett trevligt och gott tilltugg till vickningen eller bara som ett litet mellanmål.Ostsmör75 g rumstempererat normalsaltat smörcirka 1 dl finriven långlagrad hårdost, exempelvis cheddar eller herrgårdev. 1–2 krm senapspulverev. salt1. Blanda sm…

Varför äter vi knäckebröd bakat på vetemjöl till jul?

Enligt gammal folktro var julens mat helig och då kanske främst julbrödet. Förr anordnades det alltid med stora bak till jul. Det bröd som då bakades skulle räcka både till gårdens folk som till byns fattiga. Råvarorna till bröden kom från de olika sädesslag som det lokala klimatet i vårt avlånga Sverige tillät.I de områden där man vanligtvis bakade knäckebröd var råg, havre och korn de sädesslag man odlade där. I knäckebröd har råg varit det vanligaste sädesslaget.Just knäckebrödet var ett hårt vardagsbröd som tåldes att lagras under lång tid …

Vad är kostfibrer och varför behöver vi äta fibrer?

Vad är kostfibrer och varför behöver vi äta fibrer?Ett av våra största välfärdsproblem är övervikt och fetma. Runt om i världen är det många som är drabbade, vilket i sin tur leder till andra oönskade hälsoproblem. Detta har i sin tur genererat en efterfrågan på olika typer av dieter, nya produkter för viktminskning men också fått organisationer och myndigheter att verka för hälsosammare matval. Något som alla är överens om är att vi borde äta mer fibrer. Kostfibrer eller fibrer som de också kallas är kolhydrater från växtriket som inte bryts n…

Frön – En källa till nyttiga fibrer, fetter, antioxidanter och mineraler

Ett par matskedar nötter och frön om dagen, så mycket nötter och frön är bra att äta för att hålla sig hälsosam rekommenderar Livsmedelsverket. Då är det ju alldeles utmärkt att ha några goda fröknäckebröd till hands att knapra på. De senaste åren har utbudet av nötter och fröer i olika blandningar växt rejält och vi äter allt mer av dessa livsmedel vilket är ett bra sätt att få lite mer hälsosamma matvanor samt att de bidrar till att minska risken för kroniska sjukdomar.Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen, som enkelomättade o…

Knäckebrödspizza, den perfekta snabbmaten!

Har du provat att göra knäckebrödspizza? Så enkelt och så himla gott! Det här är snabbmat när den är som bäst. En knäckebrödspizza mättar, är nyttigare än en vanlig pizza och görs på nolltid. Det är ju inget krångel med någon pizzadeg som behöver göras. Knäckebrödet är helt enkelt en färdig pizzabotten som blir mjuk och fin efter att det har gräddats, precis som en vanlig pizza. En pizza kan man toppa med i princip vad som helst, titta in i kylskåpet så hittar du säkert massor av gott som du kan lägga på din pizza. Knäckebrödspizza är det perfe…

Vad är egentligen fullkorn och vad är det för skillnad på fullkorn och fibrer?

Fullkorn är när hela kornet i spannmålet finns med.Kornet består av fyra olika delar som kallas kli, grodden, frövitan och skaldelarna. Kliet är ett koncentrat av kärnans skaldelar. Grodden är anlaget för den växande plantan medan frövitan, eller mjölkroppen som den också kallas, innehåller stärkelse och en del proteiner. Siktat mjöl som till exempel vetemjöl och rågmjöl har bara kvar frövitan från kornet. Skaldelar är helt enkelt skalet och dess delar runt kornet. Fullkorn finns bara i spannmål, alltså vete, råg, korn, havre, ris och majs och …

Skedvi Bröds recept för att baka det perfekta knäckebrödet.

De flesta knäckebröd som bakas och har så gjorts sedan urminnes tider, innehåller endast fyra ingredienser: rågmjöl, vatten, jäst/surdeg och salt. Just fullkornsrågmjöl är en viktig ingrediens för att ge knäckebrödet dess smak och speciella egenskaper men det bidrar också med så mycket positivt till vårt välbefinnande. Fullkorn klassas numera som den enskilda kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa och fullkorn finns bara i spannmål.KnäckebrödsdegenNär Skedvi Bröd bakar sina mycket uppskattade knäckebröd så är det många saker i bak…

Har du testat och gjort morotshummus att lägga på ditt favoritknäcke?

En knäckemacka med morotshummus är ett perfekt komplement till en god soppa eller som ett nyttigt mellanmål. Så här gör du din egen morotshummus.Ingredienser:• 4 medelstora morötter (tvättade och snoppade)• 1 liten lök (skuren i bitar)• 1 vitlöksklyfta (skalad)• 1 dl okokta röda linser• 1 msk rapsolja• 1 tsk currypulver• 1 msk citronjuice• ½ tsk chilipulver• ½ tsk svartpeppar• 1 msk tahini (valfritt)• ½ dl valnötter• ½ tsk mald spiskummin• Vatten för att späda ut hummusen med• Färsk basilika eller persi…

Varför blir knäckebröd lätt mjukt på sommaren?

Mitt knäckebröd har blivit mjukt varför?Vi får ofta frågan varför knäckebröd blir mjukt och hur man förvarar sitt knäckebröd bäst. Det som många råkar ut för när det är varmt och fuktigt är att knäckebröd kan bli mjukt. Att ett knäckebröd blir mjukt är egentligen helt naturligt om man inte förvarat det torrt dvs väl tillslutet. Om man jämför ett knäckebröds egenskaper med ett vanligt mjukt vitt bröd, som båda får ligga framme lite för länge, så förändras båda dessa bröd men på olika sätt. Ett vanligt vitt bröd innehåller stora mängder fukt, med…

Knäckebrödets dag, en helt egen dag för vårt svenska knäckebröd!  

Idag, den 19 februari, är det Knäckebrödets dag. Då firar vi ett av våra mest älskade livsmedel – det svenska knäckebrödet. En dag instiftad av Knäckebrödsakademin. Vår uppmaning till dig under Knäckebrödets dag är att bre en knäckemacka, sätta tänderna i den och njuta lite extra av detta fantastiska hårdbröd. Vi svenskar äter mest knäckebröd i hela världen. Hela 4 kg per person och år - minst. Undersökningar har gjorts gällande vad svenskar som bosatt sig utomlands saknar mest och då är “knäckebröd” svaret. Knäckebrödets historia:Knäckebröd,…
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen