Skedvi Bröds recept för att baka det perfekta knäckebrödet.

Skedvi Brlöd Knäckebröd vedeldad

De flesta knäckebröd som bakas och har så gjorts sedan urminnes tider, innehåller endast fyra ingredienser: rågmjöl, vatten, jäst/surdeg och salt. Just fullkornsrågmjöl är en viktig ingrediens för att ge knäckebrödet dess smak och speciella egenskaper men det bidrar också med så mycket positivt till vårt välbefinnande. Fullkorn klassas numera som den enskilda kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa och fullkorn finns bara i spannmål.

Knäckebrödsdegen

När Skedvi Bröd bakar sina mycket uppskattade knäckebröd så är det många saker i bakningsprocessen som avgör hur slutresultat blir. Allt börjar med degen och där mjölets falltal är en av de viktigaste komponenterna. Falltalet är ett mått på spannmålens groddningsgrad. När Skedvi Bröd bakar sitt knäckebröd vill man gärna baka på ett rågmjöl med så lågt falltal som möjligt för att få till den rätta knaprigheten på knäckebrödet. 

Vedeldade ugnar

Då allt knäckebröd bakas i vedeldade ugnar så är det viktigt att temperaturen är rätt för att slutresultat ska bli bra. Knäckebrödet bakas i ugnar som håller en temperatur på nästan 400 grader. Så för att elda upp ugnarna till rätt baktemperatur så använder man alltid den första veckodagen till att elda upp ugnarna så att bakningen kan påbörjas dagen därpå. Ugnarna eldas bara med ved av barrträ och där man låter barken sitter kvar. Barken bidrar till rökutvecklingen i ugnen och har stor betydelse för smaken på knäckebrödet.

Jäsning

När degen blandats klart och när ugnar fått upp baktemperaturen så måste degen först jäsas. Då får upplagsmaskinen jobba. Denna maskin kavlar, naggar och stansar ut de runda kakorna. Efter det så läggs de runda knäckebrödskakorna på något man kallar jäsplankor. Efter det så låter man de jäsa i ett jässkåp, ca 30 min, innan det är dags att grädda dem i de vedeldade ugnarna.

Gräddning

Att grädda knäckebröd i dessa vedeldade ugnar är ett hantverk som kräver såväl skicklighet som erfarenhet hos dessa knäckebrödsbagare. Varje knäckebrödsbagare gräddar 15 kakor åt gången under två minuter. Under dessa två minuter så ska varje knäckebrödskaka ligga på tre olika ställen i ugnen, först till höger, sedan till vänster och sen till sist i mitten. Hela detta pussel med de 15 knäckebrödskakorna kräver yrkesskickliga knäckebrödsbagare och detta sker samtidigt som de måste mata ugnen med ved för att den hela tiden hålla en jämn baktemperatur.

Torkning

När knäckebröden gräddats klart i ugnen så kan man tro att de är klara men så är det inte. Efter gräddning så måste knäckebröden torkas. Det gör man i speciella torkrum för att dra ur den sista vätskan ur knäckebrödet. Detta moment är mycket viktigt för att knäckebröden ska få sin speciella konsistens och knaprighet samtidigt som ett riktigt torrt knäckebröd blir ett hållbart bröd som tål att förvaras under lång tid.

Paketering

Efter att knäckebröden torkats i minst två dygn i torkrummet är det sen dags för paketering. Varje knäckebrödskaka synas på båda sidor och beroende på gräddningsgraden så avgör packpersonalen hur knäckebrödet ska klassas. Att i förväg bestämma att vilken typ av knäckebröd man ska grädda i de vedeldade ugnarna är omöjligt då det är så många faktorer som påverkar slutresultatet. Så genom att syna varje knäckebröd så avgör man om det ska packas i ett gult paket ”Originalet” eller ett blått paket ”Extragräddat”. De knäckebrödskakor som bedöms att inte vara helt perfekta bryts isär och läggs i en kartong som sedan går att köpa som 2: a sortering, Skedvi Bröd - Bitbröd 2,2 kg. Detta är knäckebröd som det inte är något fel på mer än att de kanske varit en knäckebrödskaka som fått en liten för bränd kant, en fläck med mjöl etc. Att köpa en kartong bitbröd är uppskattat hos många av våra kunder för då får man en blandning av lite olika varianter som verkligen påvisar variationen i hantverket att baka Skedvi Bröd.

 

Skedvi Bröd Knäckebröd

Här kan du köpa Skedvi Bröd, såväl prima kvalitet som 2: a sortering

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen