Knäck & Bräck

Ekologiskt knäckebröd bakat med hjärta - på lokalproducerade råvaror.

Knäck & Bräck är ett familjebageri som grundades 2008 av Annalena Brage i Östra Tunhem, en liten by beläget ca en mil norr om Falköping i Västra Götaland. Knäck & Bräck har en viktig grundregel i allt de gör – Bara det bästa är gott nog! 

För att baka ett gott knäckebröd så kan man inte fuska, de råvaror man bakar på är noga utvalda. Knäck & Bräck är ett ekologiskt certifierat knäckebrödsbageri och bakar på ekologiskt odlade forntida sädesslag såsom dinkel, emmer och gammaldags råg. De forntida sädesslagen innehåller mer mineraler, essentiella näringsämnen och har ett lägre GI än dagens konventionella mjölsorter vilket bidrar till att knäckebröden får mer smak och tillförs ännu fler nyttigheter. 

Mjölet Knäck & Bräck bakar på odlas och mals lokalt av Wästgötarnas gårdar vilka är åtta bönder som specialiserat sig på att odla de forntida sädesslagen. Varje vecka sker en leverans av dessa mjölsorter till bageriet. Recepten som Knäck & Bräck bakar på har de själva skapat så att de utformats utifrån de olika mjölsorternas unika egenskaper och karaktärer. Här använder man inga tillsatser i knäckebrödet, inget socker, ingen jäst och inget tillsatt fett.

Såväl smaker som former har inspireras av svenska traditioner så att knäckebröden ger en upplevelse för alla sinnen, även det visuella. Därför bakas knäckebröden gärna i lite annorlunda former. Ett knäckebröd ska vara gott att äta men det ska också vara roligt att ge bort likväl som att få ett knäckebröd från Knäck & Bräck.

Genom åren har Knäck & Bräck prisats ett flertal gånger för sitt knäckebröd bl a av Gastronomiska Akademin där man 2013 diplomerades med följande motivering:

”För att med stort mod och stor beslutsamhet byggt upp en internationellt framgångsrik knäckebrödsverksamhet baserad på gamla närproducerade sädesslag och originella former”

 

Egenskaper

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen