Visa alla blogginläggVisar inlägg från Juni 2023
Surdeg, detta uråldriga knep för att få bröd att jäsa
Surdegsbakning har funnits i tusentals år och det finns belägg för att det bakades med surdeg redan under antiken. Så det är en gammal tradition som fortfarande lever kvar idag. Att starta en surdeg kan kännas lite krångligt men har man bara tålamod och är noggrann med matning så har du till slut en surdeg som alltid är klar att baka med. Det fina med en surdeg när man väl fått igång den är att man förvara den väldigt länge. Hur startar man då en surdeg?För att starta en surdeg behöver du blanda mjöl och vatten och låta det stå i rumstemperatur…
Knäckebrödets historia och Sveriges historia går hand i hand
Knäckebröd är ett typiskt svenskt bröd som har en lång och intressant historia och med det en viktig del av den svenska matkulturen. Det traditionella knäckebrödet som vi känner det idag är ett hårt bröd som bakas av endast fyra ingredienser rågmjöl, jäst eller surdeg, salt och vatten. Det har en platt och tunn form med ett hålmönster eller gropar på ytan. Knäckebröd är ett hållbart bröd som kan förvaras länge utan att bli dåligt eller som Olaus Magnus (1490-1557) skrev när han tecknade ned den nordiska historien ”Bakat vid ett barns födelse, k…