Surdeg, detta uråldriga knep för att få bröd att jäsa

Surdeg

Surdegsbakning har funnits i tusentals år och det finns belägg för att det bakades med surdeg redan under antiken. Så det är en gammal tradition som fortfarande lever kvar idag. Att starta en surdeg kan kännas lite krångligt men har man bara tålamod och är noggrann med matning så har du till slut en surdeg som alltid är klar att baka med. Det fina med en surdeg när man väl fått igång den är att man förvara den väldigt länge.

Hur startar man då en surdeg?

För att starta en surdeg behöver du blanda mjöl och vatten och låta det stå i rumstemperatur tills det börjar jäsa. Detta kallas för vildjäsning och sker tack vare att jästsvampar, mjölksyrabakterier och andra bakterier frodas. En surdeg kan användas till att baka en mängd olika sorters bröd och ger en god smak och konsistens till brödet.

Här är ett recept på hur du startar en egen surdeg:

  • Ta fram en genomskinlig burk som har plats för surdegsstarten att växa, runt 1 liter rekommenderas.
  • Blanda i 113 gram rågmjöl eller fullkornsmjöl med 113 gram kallt vatten.
  • Rör om så att inget torrt mjöl finns kvar i burken.
  • Täck burken löst och låt stå 24 timmar.

Efter 24 timmar ska du mata surdegen genom att ta bort hälften av innehållet och blanda i 113 gram mjöl och 113 gram vatten igen. Upprepa detta varje dag i 5-6 dagar tills surdegen är redo att användas ibland kan det ta lite längre än så. Fortsätt bara att mata din surdeg tills du får en stabil kultur som växer sig dubbelt så stor varje dag.

Hur vet jag om min surdeg är redo att användas?

Det bästa sättet att veta om din surdeg är redo för bakning är att hålla koll på den. Lägg märke till om degen jäser bra efter att du har matat den. Kolla om den har luftbubblor. Dessutom ska den ha en lätt syrlig doft, som påminner lite om öl eller surmjölksprodukter.

Ett annat sätt att testa om din surdeg är redo att användas är att ta ett glas och fylla det med ljummet vatten. Lägg i en sked surdeg i vattnet, försiktigt. Om degen flyter är den redo att användas.

När du ska använda surdegen så tar du bort så mycket som du behöver till ditt recept, Normalt brukar det vara ca 200 gram.

Sparar du 113 gram surdeg i din burk så är det bara att mata igen. Låt stå ett par timmar tills du ser att det bubblar. Sen är det bara ställa den i kylen om du inte ska använda allt på en gång. Kom ihåg att mata den varje vecka med lika stora delar mjöl och vatten efter att ha tagit bort allt utom 113 gram.

Hur länge kan man förvara en surdeg?

En surdeg kan förvaras i rumstemperatur i 2-3 dagar innan du behöver mata den igen. Om det går längre tid mellan du bakar kan du ställa in din den i kylskåpet med lock på. Här kan surdegen överleva 1-2 veckor innan du behöver mata den igen.

Om du vill förvara din surdeg längre än så kan du ställa in den i frysen. Surdeg kan förvaras i frys i ca 1 år.

Använder man surdeg ganska regelbundet så är kylen en lämplig förvaringsplats och där du kan hålla igång den länge bara man kommer ihåg att mata den med lika stora delar mjöl och vatten en gång i veckan. Skulle du råka få mögel på din surdeg så är det bara att bita i det sura äpplet och slänga den och börja om.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen