Knäckebrödets dag, en helt egen dag för vårt svenska knäckebröd!  

 

Idag, den 19 februari, är det Knäckebrödets dag. Då firar vi ett av våra mest älskade livsmedel – det svenska knäckebrödet. En dag instiftad av Knäckebrödsakademin. Vår uppmaning till dig under Knäckebrödets dag är att bre en knäckemacka, sätta tänderna i den och njuta lite extra av detta fantastiska hårdbröd.

 

Vi svenskar äter mest knäckebröd i hela världen. Hela 4 kg per person och år - minst. Undersökningar har gjorts gällande vad svenskar som bosatt sig utomlands saknar mest och då är “knäckebröd” svaret.

 

Knäckebrödets historia:

Knäckebröd, även kallas för spisbröd, hårt bröd eller hårdbröd, härstammar helt och hållet från Sverige. Sedan 500-talet började vi baka ett jäst hårt bröd som traditionellt bakas av råg. Till en början var knäckebrödet ett förrådsbröd som bakades två gånger per år, höst och vår. Knäckebrödet hade hål i mitten för att kunna hängas upp på torkstänger så att inga råttor skulle komma åt brödet. Knäckebröd är ett bröd som kan förvaras en längre tid vilket var perfekt inför de kalla och långa vintrarna. 

 

Knäckebrödsakademins definition av knäckebröd:

“Ett knäckebröd är ett hårdbröd - motsatsen till ett mjukbröd. Det kan bevaras under lång tid när det förvaras torrt. Det mesta knäckebrödet bakas på endast fyra ingredienser - råg (oftast fullkorn som är bra för magen), jäst, salt, vatten. Andra sädesslag kan ingå, men i mindre omfattning, till exempel vete, korn, havre, eller majs. Kan vara kryddat med exempelvis kummin. Istället för enbart jäst kan surdeg förkomma, ibland med lite jäst som komplement. Med en renlärig definition av knäckebrödet ska brödet vara knäckt, det vill säga på ena sidan behandlat med krusknäck/brödknäck så att det ska vara lätt att knäcka eller bryta. Samt naggat/pickat.”

 

Knäckebrödsakademin och Wasabröd Din Glädje:

På Knäckebrödets dag utser Knäckebrödsakademin varje år årets godaste knäckebröd. Vinnaren 2019 blev Din Glädje från Wasabröd, bakat av knäckebrödsbagaren Pär Westergren. Ett runt och tunt fullkornsrågknäcke härligt smaksatt med fänkål, anis och havssalt. Din Glädje är ett perfekt sätt avnjuta en svensk tradition på årets stora knäckedag!

1 kommentar

Isi2 månad sedan
källor?
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen