
Råg har alltid varit ett viktigt sädesslag. Hade vi inte haft råg så hade vi inte heller haft vårt älskade knäckebröd. Från medeltiden till början av 1900-talet var råg det viktigaste sädesslaget i stora delar av Sverige. Än idag är det ett viktigt sädesslag även om råg har marginaliserats något till förmån för andra sädesslag såsom vete m fl.
Råg tros ha uppstått i Centralasien och har sedan dess odlats i många olika delar av världen. Den odlade rågen tillhör ett artkomplex med vilda arter och förvildade arter som förekommer som ogräs. Alla underarter inom detta komplex är fult fertila med varandra så genom åren så har rågen genom åren haft en ständigt pågående korsbefruktning som gett rågen lite olika egenskaper runt om i världen. Råg är ett sädesslag har odlats runt om i världen tusentals år. Skälet till det är att råg är en tålig gröda som kan odlas i många olika klimat och jordar. Råg är också en viktig näringskälla och har många hälsofördelar.
Råg är en mycket bra källa till fiber, protein, vitaminer och mineraler. Att äta ett bröd bakat på fullkornsrågmöl t ex knäckebröd är att göra ett hälsosamt val. Fullkorn finns bara i spannmål och är när hela sädesslagets korn finns med. I fullkornet finns bland annat en del som är själva fibern. Fullkorn har fler fördelar än bara sitt fiberinnehåll och påverkar hälsan på flera olika sätt. Ett exempel är att fullkorn är bland den bästa näringen för tarmbakterierna som i sin tur skapar en bra tarmflora. En bra tarmflora påverkar i sin tur hälsan positivt. Kostfibrerna i råg är även bra för matsmältningen och kan även hjälpa till att sänka kolesterolet. Råg innehåller också antioxidanter som är viktiga för att skydda kroppen mot sjukdomar.
Här är några av de näringsämnen som finns i råg:
Fiber: Råg är en bra källa till kostfiber. Kostfiber är viktigt för matsmältningen och kan hjälpa till att sänka kolesterolet.
Protein: Råg är också en bra källa till protein. Protein är viktigt för muskeltillväxt och reparation.
Vitaminer: Råg är en bra källa till flera vitaminer, bland annat vitamin B6, vitamin E och niacin. Vitamin B6 är viktigt för hjärnhälsan, vitamin E är en antioxidant som kan skydda kroppen mot sjukdomar och niacin är viktigt för hudens hälsa.
Mineraler: Råg är också en bra källa till flera mineraler, bland annat järn, magnesium, zink och selen. Järn är viktigt för blodets syretransport, magnesium är viktigt för musklernas funktion, zink är viktigt för immunförsvaret och selen är en antioxidant som kan skydda kroppen mot sjukdomar.
Råg är ett vanligt förekommande spannmål i knäckebröd. Knäckebröd av råg är ett bra val för personer som vill äta ett hälsosamt bröd. Ett knäckebröd bakat på råg är en bra källa till fiber, protein, vitaminer och mineraler. Ett bröd bakat på råg har ett lägre glykemiskt index än vitt bröd vilket innebär att rågknäckebröd inte höjer blodsockret lika mycket som vitt bröd.
Ett rågknäckebröd är ett gott, näringsrikt och hälsosamt bröd som passar bra till dagens samtliga måltider men även perfekt som ett mellanmål eller tilltugg.
Använd sökrutan , högst upp på sidan, och skriver in ordet Råg. Då visas samtliga knäckebröd som bakats med råg som ingrediens.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen